Een kartonnen legitimatiebewijs voor kinderen aan een touwtje
Een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis tijdens de Tweede Wereldoorlog
Een aantal dagen nadat de watersnoodramp zich in het Zuidwestelijke deel van Nederland had voltrokken kwam de internationale hulpverlening snel op gang. Van binnen en buiten Europa, in totaal 62 landen en uit de Nederlandse overzeese gebiedsdelen, werden grote hoeveelheden hulpgoederen aangeleverd. Zo ontving Nederland van de Verenigde Staten 1153 ton aan goederen met een waarde van ꬵ 4.826.457,-. Dit betrof onder andere 4000 dekens, 16.000 paar sokken en kousen, 11.000 blikken levensmiddelen, 40.040 giftboxes, 60.000 kg rozijnen enzovoorts.
Een deel hiervan, 30 ton aan Amerikaanse hulpgoederen, kwam op 16 februari 1953 met de M.S. Westerdam van de Holland-Amerika Lijn in de haven van Rotterdam aan.
Tussen deze lading bevond zich een heel bijzondere auto, namelijk een ambulance Willy’s Overland Jeep van het model 1953. In de haven van Rotterdam kreeg het voertuig zijn witte kleur en werd het voorzien van het volgende opschrift: ‘Emergency ambulance’, met daaronder ‘For people of the Netherlands’.
Deze robuuste fourwheeldrive betrof een geschenk van de president van de Willy’s Overland Export Corporation uit Toledo, Ohio, aan Koningin Juliana. Deze stelde zij onmiddellijk ter beschikking aan het Rode Kruis. Het voertuig werd daarvoor speciaal voor de overdracht en een fotomoment naar het hoofdbureau van het Rode Kruis in Den Haag aan de Prinsessegracht 27 gereden. Hierna vertrok de ambulance naar het rampgebied in Zeeland waar het werd ingezet bij het Bethesdaziekenhuis in Dirksland op Goeree Overflakkee.
Goeree Overflakkee heeft veel last gehad van de watersnoodramp. 490 mensen komen om door het natuurgeweld en waren gebouwen, huizen en infrastructuur grotendeels verwoest. Naast de vele slachtoffers zijn er ook duizenden dieren verdronken. Het Bethesda ziekenhuis, ongeschonden door de natuurramp, verloor zijn enige ambulance, waardoor patiënten provisorisch moesten worden vervoerd. Hierdoor kwam de door het Rode Kruis geschonken Willy’s ambulance als geroepen.
Vanaf 1965 heeft de ambulance 6 jaar dienst gedaan bij de noodcolonne van het Rode Kruis Korps, waarna het voertuig in 1971 bij de Limburgse verbindingsdienst van het Rode Kruis was ingedeeld. Na jarenlang dienst bij het Rode Kruis te hebben gedaan werd de wagen eind jaren negentig in een deplorabele toestand teruggevonden, waarbij het motorblok naast het voertuig werd aangetroffen. Na een grondige restauratie in 2001, voorzien van de originele oude opschriften, werd de ambulance Jeep in 2002 in de collectie van de Historische Verzameling Nederlandse Rode Kruis opgenomen. Tegenwoordig bevindt de ambulance Jeep zich in de collectie van Korpora. Erfgoed Publieke Veiligheid, waar het onderdeel is geworden van de Historische Rode Kruiscollectie.
Reageer
Heb je meer informatie of een opmerking over dit onderwerp? Reageer dan op deze blog! Je reactie verschijnt direct onder de blog en is voor iedereen zichtbaar. Korpora heeft het recht reacties te verwijderen, in te korten of anderszins aan te passen. Voorts zijn de algemene voorwaarden van toepassing.