Publicatie – Brand in Amsterdam tijdens de Gouden Eeuw in full colour

Vorig jaar verwierf Korpora een met de hand ingekleurd exemplaar van de uitgave uit 1735 van ’s wereld oudste en mooiste brandweerboek, de Beschryving der nieuwlyks uitgevonden en geoctryeerde slang-brand-spuiten, en haare wyze van brand-blussen, … , beter bekend als het slangbrandspuitenboek van Jan van der Heyden c.s. Hiervoor is veel aandacht geweest.

De verwerving van het bewuste boek was aanleiding voor een op uitgebreid onderzoek gebaseerd, omvangrijk artikel van de hand van Louis Ph. Sloos, senior conservator van Korpora, in De boekenwereld. Tijdschrift voor bijzondere collecties.

Dit artikel verscheen vervolgens in aangepaste vorm achtereenvolgens in Ons Amsterdam, Het Parool en het Algemeen Dagblad.

Nu is op basis van het oorspronkelijke artikel ook een zelfstandige, fraai verzorgde publicatie verschenen. Deze uitgave – de eerste van Korpora – is aangevuld met extra beeldmateriaal en voorzien van een voorwoord van de voorzitter van het bestuur van Korpora, Lute Nieuwerth.

Het eerste exemplaar van de publicatie Brand in Amsterdam tijdens de Gouden Eeuw in full colour is op zaterdag 17 juni op het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) te Schaarsbergen aangeboden aan Monique Vogelzang, directeur-generaal Politie en Veiligheidsregio’s van het Ministerie van Justitie en Veiligheid ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van deze instelling.

Mevrouw Vogelzang kreeg de kleurrijke publicatie uit handen van de algemeen directeur van het NIPV, IJle Stelstra.

Louis Ph. Sloos
Brand in Amsterdam tijdens de Gouden Eeuw in full colour. Een ingekleurd slangbrandspuitenboek van Jan van der Heyden c.s. in zijn context geschetst
28 p.
Rijk geïllustreerd in full colour
Gelijmd
Apeldoorn, Korpora, 2023
Afm. 24 x 17 cm
ISBN 9789083336908

Prijs : 15 euro inclusief verzenden

Bestel via info@korpora.nl onder vermelding van publicatie ‘Jan’

 

 

 

 

Reageer

Heb je meer informatie of een opmerking over dit onderwerp? Reageer dan op deze blog! Je reactie verschijnt direct onder de blog en is voor iedereen zichtbaar. Korpora heeft het recht reacties te verwijderen, in te korten of anderszins aan te passen. Voorts zijn de algemene voorwaarden van toepassing.