Britse legermotorhelm “Dispatch Riders Mark I Steel Helmet” uit 1944. Deze helm is vanaf 1945 door het Nederlandse Rode Kruis gebruikt.

De helm is een militaire Britse staalhelm voor motorordonnansen, “Dispatch Riders Mark I Steel Helmet”, uit de Tweede Wereldoorlog. De helm is in 1944 vervaardigd door BMB, Briggs Motor Bodies Ltd, gevestigd in Dagenham, en heeft de maat 8 3/4 inch. Het merk, jaar en maat staan in de leren binnenrand (linker zijkant) van het binnenwerk van de helm.
De half-bolvormige stalen helm heeft een bruine leren nekflap die doorloopt tot de oren en aande rechterzijde gesloten wordt door een smalle leren kinriem met rolgesp. De achterzijde van de nekflap is verstelbaar met een veter en ter hoogte van de oren zijn in de zijflappen zeven cirkelvormige gaatjes aangebracht. Het binnenwerk in de helmschaal bestaat uit vier dubbele webbing hoofdbanden met een rond gespannen spankoord en een vilten stootrand. Het binnenwerk is in de helmschaal vastgezet met vier klinknagels.

RK1515