Oproep: brandspuitpenningen gezocht voor unieke publicatie!

Waar hebben we het over?

Brandspuitpenningen ontstonden in het laatste kwart van de zeventiende eeuw, toen in de Nederlandse Republiek beter georganiseerde brandweren werden opgericht, en dienden als legitimatie- en presentiepenningen voor spuitgasten. De snelheid van inleveren bepaalde de hoogte van de premie. Tot nu toe was er nauwelijks aandacht voor deze persoonlijke objecten, waar ontzettend veel over te vertellen valt.

 

 

Hulp gevraagd

Ten behoeve van een uniek standaard- en naslagwerk over brandspuitpenningen wordt nog gezocht naar penningen die voor spuitgasten waren bedoeld, dus niet voor brandmeesters en andere leidinggevenden, vooral uit de achttiende en negentiende eeuw. Ze zijn van metaal, vaak messing, maar kunnen ook van ijzer of blik zijn.

In deze oproep zijn drie verschillende voorbeelden te zien. Vooral erfgoedinstellingen, zoals musea, maar ook archeologische diensten en verzamelaars worden opgeroepen om na te gaan of zij relevant materiaal bezitten. Wellicht komt dit dan uiteindelijk in genoemd werk terecht!

Amsterdam, circa 1789, buitenwijk 4, spuit A, spuitgast 36. Collectie Korpora, Erfgoed Publieke Veiligheid, Apeldoorn

Uniek standaard- en naslagwerk

Al geruime wordt door twee actieve leden van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde gewerkt aan een boek dat een zo compleet mogelijk overzicht van deze penningen wil bieden, inclusief een catalogus. De werktitel is: Brandspuitpenningen in de Lage Landen.

Inmiddels traceerden zij daarvoor al 3000 exemplaren. Maar ze zijn nog op zoek naar afbeeldingen met maten en gewichten van ontbrekende exemplaren.

Korpora. Erfgoed Publieke Veiligheid, dat de nationale collectie Nederlandse brandweer beheert en in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het Netwerk voor Beheerders van Brandweercollecties opzette, zal met veel penningen, en andere objecten, in dit unieke boek vertegenwoordigd zijn en ondersteunt dit project van harte, vandaar deze oproep.

Het boek van ongeveer 500 pagina’s krijgt een algemene inleiding over de penningen, een uitgebreide beschrijving van ongeveer 180 plaatsen waarin aan de hand van historische bronnen de wijze van gebruik van de penningen in elke plaats wordt beschreven en een alfabetische catalogus met het type penning dat daar in gebruik was.

Oostzaan, 1793, brandspuit 3, spuitgast 40. Collectie Korpora, Erfgoed Publieke Veiligheid, Apeldoorn

Hellevoetsluis, circa 1900, spuitgast 59. Collectie Korpora, Erfgoed Publieke Veiligheid, Apeldoorn

De grotere collecties zijn inmiddels wel bekend maar er wordt nog gezocht naar onbekende typen.

Wie wat heeft of weet wordt vriendelijk verzocht een e-mailbericht o.v.v. ‘Brandspuitpenning(en)’ te sturen naar: info@korpora.nl

Mis het niet! Zegt het voort!