Take Your Kid to Work Day : Nils bij Korpora

Vrijdag was Nils van Nimwegen op bezoek bij Korpora, waar zijn vader werkt in de functie van collectiefotograaf. Nils is 7 jaar en hij zit in groep 4 van de openbare basisschool Menno ter Braak in Eibergen. De Menno ter Braak school besteedt veel aandacht aan ‘Take Our Kids to Work Day’ en stimuleert dat de leerlingen meekijken op de werkplek van hun ouders, kennissen en familieleden.

Nils, weet je al wat je voor werk je wilt gaan doen als je later groot bent?

“Ja, ik wil bouwvakker worden.”

En wat ga je dan bouwen?

“Stoplichten. Maar ook wel andere dingen. Mijn beste vriend Eddy wordt architect, en dan ga ik de dingen bouwen die hij bedenkt.”

Weet Nils voorafgaand aan het bezoek wat zijn vader doet?

“Pappa fotografeert dingen.”

Wat vond Nils er van om eens te kijken bij Korpora?

“Ik vond het heel erg leuk, maar ook wel spannend omdat het zo laat was, en er waren bijna geen mensen meer. Het is een heel groot gebouw, en er zitten overal alarmen voor als er boeven komen.”

Heeft Nils bijzondere dingen gezien bij Korpora?

“Ja, pistolen. Maar die doen het niet meer, want die zijn voor in het museum. En er was een heel groot bord met stoplichten die je aan en uit kon zetten om te oefenen.”

Wat lijkt Nils leuk aan het werk van zijn vader?

“Dat er bij Korpora zoveel verschillende dingen zijn. En dat je dan van elk ding mag onderzoeken wat het is.”

Naar wat voor school moet je gaan om bij Korpora te kunnen werken?

“Pappa is naar de fotoschool geweest. Maar ik denk dat je ook naar de politieschool kunt gaan, want dan weet je bijvoorbeeld alles over de politie. En je kunt naar de hoe heet dat… ja, de universiteit, en dan studeren over geschiedenis en over oude dingen. Bij Korpora zijn heel veel oude dingen.”

Hoe denkt Nils dat de werkdag van zijn vader eruitziet?

“Pappa gaat met de auto naar zijn werk. Eerst moet het alarm uit. En dan zijn er andere mensen. Dat zijn ook zijn vrienden. Dan gaat pappa kijken welke spullen goed zijn en welke niet goed zijn. Als een ding niet goed is dan mag het weg. En als het wel goed is dan gaat hij er foto’s van maken. En daarna wordt het heel voorzichtig bewaard, of het gaat in een museum, want het mag nooit stuk gaan”

Zijn de mensen bij Korpora de hele dag aan het werk?

“Nee, want ze moeten ook eten. En ik heb een keukentje gezien. Daar gaat Korpora dan heel lekker eten maken voor alle mensen en dat gaan ze voor de grote pauze opeten. Ik denk niet dat ze daarna naar buiten gaan, want er is niet echt een soort van speelplaats bij het gebouw”

Als grote mensen een baan krijgen, blijven ze dat werk dan de rest van hun leven doen?

“Soms wel, maar soms ook niet. Je mag ook ander werk kiezen. En soms ga je ander werk doen bij je werk. Dan krijg je ‘promotions’. En dan kun je bijvoorbeeld directeur worden, maar dan heeft pappa echt wel tien ‘promotions’ nodig of zo”

Zou Nils later het werk van zijn vader willen doen?

“Hmmm…. wat een moeilijke vraag. Het lijkt me wel leuk, maar ik word toch bouwvakker!”

Marie C. Wilson organiseerde in 1993 vanuit feministisch gedachtengoed het evenement ‘Take Our Daughters to Work Day’. De bedoeling was om het toekomstperspectieven van meisjes al op jonge leeftijd te verbreden. Het evenement was meteen erg succesvol en wordt sindsdien jaarlijks georganiseerd op de vierde donderdag van April. Vanaf het begin gaven veel ouders en werkgevers aan het ook belangrijk te vinden om zich tot jongens te richten. In 2003 werd het evenement daarom omgedoopt tot ‘Take Our Kids to Work Day’, en tegenwoordig nemen er jaarlijks bijna 40 miljoen Amerikanen aan deel. Ook in andere landen wint het initiatief aan populariteit.

Reacties

  • Wat een mooie, open antwoorden van Nils!

    Andre Nijhof 20 maart 2023

Reageer

Heb je meer informatie of een opmerking over dit onderwerp? Reageer dan op deze blog! Je reactie verschijnt direct onder de blog en is voor iedereen zichtbaar. Korpora heeft het recht reacties te verwijderen, in te korten of anderszins aan te passen. Voorts zijn de algemene voorwaarden van toepassing.