Arnold Kamphuis, opziener bij de politie in Nederlands-Indië
Van bakkersleerling tot inspecteur van politie 1e klasse in het voormalige Nederlands-Indië, de persoonsdocumentatie van A….
Eind mei 1935 was het complete Rotterdamse politiekorps voorzien van nieuwe politie-uniformen.
Het vervangen van de oude politiekleding werd begin 1935 ingezet en vond afdelingsgewijs binnen de gemeente plaats. Zelfs het Nieuwsblad van Friesland besteedde hier aandacht aan, en schreef: ‘Met de politie-uniform is het Rotterdamsche stadsbeeld veranderd; het is een verandering, welke een groote verbetering beteekent.’
Het nieuwe zwarte uniform betrof een versoberde versie van het oude uniform, waarbij onder andere de groene kragen en zilveren epauletten waren komen te vervallen. Voorts werden de Rotterdamse agenten uitgerust met een nieuw type politiehelm (objectnr. 23848) die was afgeleid van de zogenaamde ‘custodian helmet’, al vanaf 1865 in gebruik bij de London Metropolitan Police in Engeland. Dit nieuwe type kurken helm werd in Engeland de ‘custodian helmet’ genoemd en had als bijnaam de ‘Bobby helmet’ of ‘Peeler helmet’, genaamd naar de Britse minister van binnenlandse zaken Robert Peel (1822-1830). Deze minister schreef de Metropolitan Police Act van 1829. Binnen het Nederlandse politiekorps had deze helm overigens de bijnaam ‘Londense helm’.
De custodian helmet werd in 1863 ontworpen en beproefd, en was afgeleid van militaire tropen- en piekhelmen. Zo was vanaf 1894 bij het Indische leger al het type custodian helmet in gebruik en volgde het Nederlandse Korps Mariniers twee jaar later. Het embleem dat aan de voorzijde op de Britse helm werd gedragen was de Brunswick star voorzien van negen punten. Dit ontwerp is nagenoeg identiek terug te zien in de dekplaten van de helmen die gedragen werden door het Indische leger en het Korps Mariniers. Overigens werd dit embleem niet overgenomen door de Nederlandse politiekorpsen, maar vaak vervangen door eigen ontwerpen met het gemeentewapen. Gelijksoortige helmen waren een aantal jaren eerder ook al bij de collega’s in Den Haag en Delft ingevoerd.
Zo werd bij de nieuwe Rotterdamse politiehelm het gemeentewapen in nikkel uitgevoerd. Aan de binnenkant is de helm voorzien van een lederen band, op het hoofd vastgezet door middel van een verstelbare leren kinriem.
In het voorjaar van 1941 kwam de markante politiehelm te vervallen door de invoering van het landelijke gemeentepolitie uniform, waarbij het hoofddeksel werd vervangen door een platte pet.
Reacties
Leuk verhaal Tristan. Graag meer doen.
Cees Both 29 augustus 2022
Reageer
Heb je meer informatie of een opmerking over dit onderwerp? Reageer dan op deze blog! Je reactie verschijnt direct onder de blog en is voor iedereen zichtbaar. Korpora heeft het recht reacties te verwijderen, in te korten of anderszins aan te passen. Voorts zijn de algemene voorwaarden van toepassing.