Aanduidingsbord plaatsvervangend Blokhoofd Bescherming Bevolking (B.B.)

Een blokhoofd of zijn plaatsvervanger had aan de deur van zijn woning een bordje bevestigd met daarop zijn functieaanduiding bij de Bescherming Bevolking.

Aan het begin van de Koude Oorlog werd in 1952 de Bescherming bevolking (BB) opgericht. Een civiele organisatie die zou moeten uitgroeien tot circa 200.000 man bestaande uit voornamelijk vrijwilligers en daarnaast een klein aantal beroeps BB-ers.

Zo werd op elke 1000 inwoners een beschermingsploeg of zogenaamde blokploeg geformeerd die uit een blokhoofd, zijn plaatsvervanger, zes man brandweer- en reddingspersoneel, vier EHBO-ers en twee man meldingspersoneel bestond. 15 blokken samen vormden een wijkorganisatie van circa 15.000 inwoners. Het blokhoofd moest over de nodige leiderskwaliteiten beschikken en besluitvaardig zijn. In geval van een noodsituatie bood hij de inwoners van zijn blok hulp aan en voorzag hij ze van de nodige adviezen. Het blokhoofd had een uitgebreid takenpakket dat onder andere bestond uit het stimuleren en aankopen van beschermingsmiddelen, het samenstellen van een blokploeg etc. Hierbij werd hij ondersteund door zijn plaatsvervanger. De opleiding bestond voor een blokhoofd en zijn vervanger uit een volledige brandweer-, reddings-, E.H.B.O. opleiding, elementaire cursus verkenning, organisatie BB, gas, radiatie en aanvalsmiddelen.

Een blokhoofd of zijn plaatsvervanger had aan de deur van zijn woning een bordje bevestigd met daarop zijn functieaanduiding bij de Bescherming Bevolking. In de collectie van Korpora bevindt zich een dergelijk wit-blauw geëmailleerd aanduidingsbord voorzien van de tekst ‘Plv. Blokhoofd Bescherming Bevolking’ (obj.nr. 61274).

Een BB oefening in het dorp Crailo, jaren zestig. Objectnr. 60222

Reageer

Heb je meer informatie of een opmerking over dit onderwerp? Reageer dan op deze blog! Je reactie verschijnt direct onder de blog en is voor iedereen zichtbaar. Korpora heeft het recht reacties te verwijderen, in te korten of anderszins aan te passen. Voorts zijn de algemene voorwaarden van toepassing.