De brandweercollectie

De Nederlandse brandweer heeft een rijke historie. Dit is terug te vinden in de vorm van vele foto’s en documenten, maar ook allerlei voorwerpen: van uniform tot voertuig. Korpora zorgt dat dit erfgoed behouden blijft voor de komende generaties: de nationale collectie van de brandweer. 

Wie is Korpora?

  • Korpora is het erfgoedinstituut voor publieke veiligheid in Nederland en omvat de collecties van de Nederlandse politie, brandweer, Bescherming Bevolking en het Rode Kruis.
  • Korpora heeft als kerntaak het beheren, ontsluiten en verwerven van fysieke en digitale collecties met betrekking tot publieke veiligheid in Nederland, waaronder hulpverlening en crisisbeheersing.
  • Korpora is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Nationale Politie, de veiligheidsregio’s (NIPV) en het Nederlandse Rode Kruis.

Wil je meer weten over Korpora bezoek dan onze website Korpora.nl.

 

Een groot deel van de brandweercollectie van Korpora staat tentoongesteld in het brandweermuseum Hellevoetsluis. Ook maakt het voormalige  Nationaal Brandweer en Documentatiecentrum, het NBDC,  onderdeel uit van de collectie. Wil je de collectie of documentatie raadplegen dan kun je een afspraak maken in de studiezaal in Apeldoorn via info@korpora.nl.

Echter momenteel staat nog maar een klein deel van de objecten online. Wij streven ernaar dat eind 2023 een groot deel van de collectie online te vinden is via ons collectieplatform. Een deel van onze boekencollectie en documentatie is beschikbaar via Worldcat.

De website wordt wekelijks aangevuld met nieuwe verhalen over de collectie in de vorm van blogs. Heb je een bijzonder verhaal over de brandweer of een collectiestuk dan kun je zelf een blog schrijven door je aan te melden via info@korpora.nl

 

We stellen onze collectie beschikbaar voor bruikleen aan musea en exposities op diverse locaties. Onze kennis delen we graag ten behoeve van onderwijs en onderzoek, maar ook door het uitgeven van publicaties en het organiseren van kennisbijeenkomsten.

Brandweerschoen ontworpen door Floris van Bommel

Een belangrijke recente aanwinst is het ingekleurde slangbrandspuitenboek van Jan van der Heyden

De brand in het oude stadhuis op 7 juli 1652 zoals verbeeld in het slangbrandspuitenboek. Rechtsonder, links van de letter B zijn de jonge Jan van der Heyden en zijn moeder te zien, wijzend naar de slangbrandspuit die hij later zou uitvinden.
Handgekleurde kopergravure toegeschreven aan Jan van der Heyden, maar mogelijk van Joseph Mulder, naar Jan van der Heyden, circa 1690-1735. © Korpora. Erfgoed Publieke Veiligheid, Apeldoorn

Verzamel mee!

Ook jij kan bijdragen aan het nationaal erfgoed van de brandweer! Heb je voorwerpen of documentatie die nu of later gerekend worden tot het nationaal erfgoed, laat het ons weten via schenken@korpora.nl. Goed om te weten: Korpora heeft een ANBI-status.