Politiesabel, de zogenoemde “Rotterdamse pook” met wapennummer 950 en schede, van de Gemeentepolitie Rotterdam

Dit model politiesabel, dat bij de Rotterdamse politie in gebruik was en daar de “Rotterdamse pook” werd genoemd, heeft een stijgbeugelgevest en rechte kling. Het gevest is uit één stuk gegoten en heeft een voorbeugel in de vorm van een stijgbeugel. Het gevest is op de angel van de kling vastgeschroefd. De geribbelde greep heeft elf ribbels en is zwart-bruin gekleurd. Op de greeprug is een drukknop gemonteerd, die de sabel in de schede vergrendeld. Op de greeprug is verder het keurmeesterteken H met kroontje erboven ingeslagen.
Om het indringen van water in de schede te voorkomen is onder het gevest, om de kling heen een metalen plaatje gemonteerd.
Het gevest is op de onderzijde van de stootplaat genummerd met het ingeslagen wapennummer 950.
De rechte blanke en éénsnedige kling heeft een cannelure en een punt in het hart van de kling. De kling is op de linkerklinghiel gemerkt met het ingeslagen fabrieksmerk HEMBRUG van het Staatsbedrijf der Artillerie-Inrichtingen aan de Hembrug. De kling heeft op de klingrug net voor de stootplaat een uitfrezing waarin de vergrendelingspal is gemonteerd.
De bijbehorende sabelschede is ongemerkt en ongenummerd.
De zwartgelakte leren schede heeft in de lengterichting een dubbele